Video: Ovládání počítače pomocí spínačů najdete na YouTube.
V tomto videu vám předvedeme různé druhy spínačů a ukážeme, jak lze s nimi ovládat počítač.

Ovládání výpočetní techniky lidmi s tělesným postižením pomocí spínačů je u nás stále docela opomíjeno a nepřikládá se mu bohužel taková pozornost, jakou by si zasloužilo. Ovládání spínačem přitom může být často jediný způsob, jak zpřístupnit počítač, tablet a nebo telefon uživateli s těžkým motorickým postižením. I tam, kde mohou selhat nejnovější metody zpřístupnění ICT (například ovládání pomocí pohybů hlavy a nebo očima), může být ovládání pomocí spínačů efektivní.

Například světoznámý astrofyzik Stephen Hawking postižený ALS (1942 - 2018) bezúspěšně zkoušel ovládání počítače pohybem očí, aby se pak vrátil zpět k osvědčenému ovládání pomocí jediného spínače u čehož už zůstal až do konce svého života:

Tým Intelu prozkoumal u Hawkinga několik nadějných, ale slepých uliček. Zkusili třeba vzít v potaz výraz jeho tváře nebo sledování pohybu očí, ale přestože při předběžných testech vypadaly tyto technologie slibně, v případě Hawkinga a jeho postižení nebyly účinné. Kamery nedokázaly spolehlivě sledovat směr Hawkingova pohybu, především kvůli nekontrolovatelnému mhouření očních víček. Stejně tak selhaly i pokusy ovládat počítač přes EEG čapku, která by sledovala jeho mozkovou aktivitu. Jediné, co zůstalo, byl senzor na tváři, a vývojáři museli pracovat s tím, co měli: s jediným spínačem, který … je připevněn k jeho brýlím a pomocí infračerveného paprsku měří svaly na tváři.
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/stephen-hawking-novy-hlas-synteza-intel-swiftkey.A141209_150652_veda_pka

Pro ovládání pomocí spínačů jsou připraveny i systémy Android a iOS, které tento způsob ovládání podporují dlouhodobě. Pro systém Windows existují aplikace, které zpřístupňují celý systém pro ovládání jedním tlačítkem (jejích přehled je na konci článku).

Při ovládání počítače pomocí spínače (spínačů) je zásadní zvolit vhodný spínač, tak aby jej mohl uživatel bez problémů používat. Existuje velké množství spínačů s různým způsobem ovládání.
Kompletní nabídku spínačů, které nabízíme najdete na našem webu.
- Můžete si vybrat z velké škály barev a velikostí standardních tlačítek, která mohou být s JACK 3,5 mm konektorem i bezdrátová (wireless) a nebo připojitelná přes USB nebo Bluetooth rozhraní.
- Lze použít měkké polštářkové spínače, ploché spínače, spínače aktivované nekoordinovaným pohybem, tlačítka spínaní minimální silou, spínače do dlaně a nebo na jeden prst.
- Můžete využít bezkontaktních spínačů, kterým k sepnutí stačí, když se přiblížíte nějakou částí těla
- Existují spínače, které lze ovládat fouknutím, vydechnutím a nebo i vdechnutím a nebo zařízení, které v sobě obsahuje pět spínačů.
- Lze využít i spínače které snímají změnu napětí svalů a nebo spínače s infračerveným čidlem, které reaguje na změnu vzdálenosti od snímaného povrchu (právě tento spínač využíval Stephen Hawking),

Pro připojení spínačů k počítači (tabletu, telefonu) musíte použít adaptér, do něhož lze připojit spínač s 3,5 mm JACK konektorem. Existují však také tlačítka, která v sobě již adaptér mají integrovaný a lze je rovnou k počítači připojit přes rozhraní USB a nebo Bluetooth. Můžete použít jednoduché adaptéry, ke kterým lze připojit jen dva spínače s definovanou funkcí – nejčastěji Mezerník a Enter a nebo kliknutí myši. K dispozici jsou programovatelné adaptéry a také adaptéry pro připojení více spínačů.  Pro připojení k přenosným zařízením s Androidem a iOS lze použít vhodné redukce.
Kompletní nabídku adaptérů najdete na našem webu.

Zde jsou příklady aplikací, které lze ovládat spínačem:
+Mouse: Náhrada ovládání myši jediným spínačem pomocí záměrného kříže.
One Switch Mouse: Další náhrada myši jediným spínačem.
Gid 3: Komplexní systém pro AAK s ovládáním počítače (nejen) spínači.
Pasivní sledování: Nácvik ovládání PC pomocí spínačů.
Výukové programy PETIT: Aplikace přizpůsobené pro ovládání spínačem.
1 Klávesou: Freeware program pro psaní zpráv jedním tlačítkem (klávesou).

Více informací najdete na našem webu: www.petit-os.cz